Najlepšia zmrzlina? Predsa tá domáca!

júl9,2024

Ovocná zmrzlina, krémové gelato, sorbet alebo čoraz obľúbenejší mrazený jogurt sú pochúťky, ktoré jednoducho patria k letu a nikdy sa neomrzia. Potrebujete len svoju fantáziu, niekoľko kvalitných surovín a výkonný zmrzlinovač – a začne sa malý zázrak. Najlepšie na tom je, že vaše vlastné mrazené dezerty budú obsahovať len to, čo máte radi, a dokonca môžu byť bez cukru, laktózy, farbív a iných zložiek, ktoré nechcete konzumovať.

Zmrzlina a gelato

Základom dobrej zmrzliny a gelata je mlieko, smotana a cukor, ktoré sa ďalej ochucujú. Ide najmä o ovocie, ovocné šťavy, orechovú alebo vanilkovú pastu, čokoládu a sladký a slaný karamel. Možnosti sú však nekonečné, preto sa nebojte popustiť uzdu svojej fantázii. Nejde len o výsledok, ale aj o radosť zo spoločného tvorenia, do ktorého môžete zapojiť aj svoje deti alebo hostí.

Sorbet a šerbet

Sorbet sa líši tým, že neobsahuje mlieko, smotanu ani vaječné žĺtky. Vyrába sa z ovocia, vody, cukru a ochucujúcich alebo aromatických zložiek. Je preto vhodný aj pre vegánov alebo tých, ktorí nemôžu konzumovať mliečne výrobky. Naopak, šerbet je sorbet, ktorý obsahuje malé množstvo pridaného mlieka alebo smotany a môže obsahovať aj vaječné bielky ako zahusťovadlo.

Mrazený jogurt

Mrazený jogurt je hitom poslednej doby. Je chutný, zdravý a zvládne ho aj malé dieťa. Stačí obyčajný grécky jogurt, lyžička medu, orechová alebo vanilková pasta a rozmixované čerstvé ovocie. Alebo mrazom sušené ovocie, ktoré má veľkú výhodu v tom, že nepúšťa vodu, ktorá by dobrotu rozriedila – jogurt bude po zmrazení krásne krémový a bez ľadových kryštálikov.

Ako vyrobiť domácu zmrzlinu?

Na trhu sú rôzne typy zmrzlinovačov: od jednoduchých zariadení s odnímateľnou nádobou, ktorú je potrebné pomerne dlho chladiť v mrazničke, až po samochladiace zmrzlinovače s miešacím zariadením a kompresorom. Určite si vyberajte z tej druhej skupiny, napríklad zmrzlinovač Gorenje ICM10W. Ušetríte veľa času – mrazenú pochúťku dokonale rozmieša a zmrazí samotný prístroj. Studenú pochúťku nebudete mať na druhý deň, ale už za hodinu. A “urobí” to takmer sám. Prístroj má aj funkciu udržiavania teploty, takže vašu domácu zmrzlinu, sorbet alebo dokonca mrazený jogurt udrží v perfektnom stave ešte hodinu po dokončení, kým nie je čas vychladený dezert podávať. V súčasnosti sa predáva za 196 EUR.

Viac informácií: sk.gorenje.com

Súvisiace príspevky