Smalt, nerez alebo teflón. Aký materiál zvoliť pre svoje riady?

Medzi základné riady v našich kuchyniach patria práve hrnce. Tých musí byť vždy dostatok, aby sme mohli vytvárať rozličné kulinárske špeciality. Dnešný trh nám však ponúka množstvo rozličných materiálov používaných na výrobu hrncov, a preto sa často nevieme rozhodnúť, ktorý z nich bude ten správny. Aké sú výhody tradičného smaltu, nerezu a teflónu?

 

Smaltované hrnce ideálne pre alergikov

Smaltované hrnce sú klasikou, ktorú v našich kuchyniach môžeme vídavať už desiatky rokov. V mnohých z nich majú doteraz nezastupiteľné miesto. Smaltované hrnce sú tvorené kovom, ktorý je potiahnutý ochrannou vrstvou. Keďže pripravované jedlo nie je v bezprostrednom kontakte s kovovým materiálom, sú tieto hrnce vhodné aj pre alergikov. Ich ďalšou výhodou je relatívne nízka cena a široká paleta dostupných farebných modelov. Všetko však má svoje nevýhody, a smaltované hrnce nie sú žiadnou výnimkou. Často sa stáva, že pri veľkých výkyvoch teplôt smalt popraská a hrniec sa tak úplne znehodnotí. Aj preto musíte dávať pozor, aby hrnce nezažívali príliš veľké teplotné šoky. Pri väčších znečisteniach musíte tieto hrnce čistiť veľmi šetrne, pretože silnejší prístup a najmä kovové drátenky môžu rovnako smalt poškodiť. Pozor si dávajte aj na kovové naberačky či varešky, a preto ak máte smaltované hrnce, navštívte domáce potreby a dokúpte si k nim plastové kuchynské náradie.

 

V kvalitnom nereze sa nikdy nič nepripáli

O čosi odolnejšou formou hrncov sú hrnce z nerezu. Tieto hrnce sa veľmi ľahko udržujú, pretože ich nič tak ľahko nepoškodí. Bravúrne zvládajú rýchle zmeny teplôt a môžete ich čistiť bez akéhokoľvek narušenia takmer čímkoľvek. Niektoré drahšie nerezové hrnce dokonca obsahujú termoakumulačné dno, vďaka ktorému sa v nich nikdy nič nepripáli. Musíme však spomenúť jednu nevýhodu – nikdy neuchovávajte jedlá v nerezových hrncoch dlhšiu dobu, pretože po čase môžu získať kovovú pachuť.

 

Pokročilý teflón

Azda najpokročilejším materiálom na výrobu riadov je teflón. Ten umožňuje variť bez prichytenia akéhokoľvek jedla na jeho povrchu, a to takmer bez použitia oleja. Teflónové panvice je možné používať na akomkoľvek sporáku až do teploty 370C, pričom si však dávajte pozor, aby ste neporušili povrchovú štruktúru. Používajte preto len plastové varešky a iné náčinie.

Súvisiace príspevky