Je vaše bábätko neustále nepokojné a má tráviace ťažkosti? Trápia ho časté bolesti bruška či dokonca kolika? Možných príčin je hneď niekoľko a jednou z nich je aj intolerancia laktózy. Kvôli čomu vzniká a ako ju dokážete vyriešiť tak, aby dieťaťu nespôsobovala zhoršovanie jeho zdravotného stavu?
Čo je to laktóza a aké sú príčiny jej intolerancie?
Laktóza je disacharid, ktorý sa nachádza najmä v mlieku. Enzýmom zvaným laktáza sa rozkladá na glukózu a galaktózu. Glukóza sa využíva ako okamžitý zdroj energie alebo sa transformuje na zásobné látky. Galaktóza prechádza viacerými úpravami v pečeni, kde sa z nej stáva glukóza s rovnakým využitím ako tá, ktorá vzniká priamym štiepením laktózy. Ak sa však tento disacharid nedokáže metabolizovať z dôvodu chýbajúceho alebo nedostatočného množstva laktázy, hromadí sa v organizme a spôsobuje sled problémov prejavujúcich sa najmä na trávení a spokojnosti vášho dieťaťa.
Čo spôsobuje intolerancia laktózy?
Nepríjemná intolerancia laktózy a jej hromadenie v organizme štartuje proces kvasenia potravy v črevách, čím dochádza k nadmernej plynatosti, nadúvaniu, stvrdnutiu bruška a k jeho následným bolestiam. Zároveň aj k poklesu rytmu hladkého svalstva čriev, a preto sa systém trávenia prakticky úplne narušuje. Dieťa trpí kŕčmi, často má pocit dávenia, vyskytujú sa zápchy, no v niektorých prípadoch aj opačný stav, a to masívne hnačky s vysokým rizikom dehydratácie. Ak preto podobný stav spozorujete, je nutné ho ihneď riešiť a po odhalení intolerancie začať s potrebnou terapiou.
Moderná liečba, ktorá rieši podstatu
Jedným zo spôsobov riešenia intolerancie laktózy je úplné vylúčenie akýchkoľvek potravín s jej obsahom. To je však pre významné narušenie príjmov živín pre dieťa veľmi náročné. Aj preto treba intoleranciu riešiť práve v bode, v ktorom tkvie jej podstata, a to v samotnom enzýme laktáza. Tú je možné prijímať v špeciálnej terapii s pôvodom v hube Aspergillus oryzae. Práve tá je biologickým zdrojom tohto enzýmu, ktorý je stály aj kyslom pH. Preto enzým produkovaný touto hubou môže byť prijímaný aj perorálnym podaním.



