Domáce pečenie je niečo magické. Nejde pritom len o chutnú bodku, ktorá na konci čaká na maškrtné jazýčky. Je to zážitok, ktorý prebúdza zmysly a vytvára nezabudnuteľné spoločné chvíle. Nemusíte však obmedzovať svoju kreativitu – poradíme, čo by ste pri výbere rúry nemali podceniť, aby ste ešte aj ušetrili.
Čo hovorí štítok
Prvotné informácie o rúre získate z energetického štítku. Najmä sa tu na prvý pohľad dozviete o zdroji energie (elektrická alebo plynová), o jej úspornosti (od najlepšej triedy A+++ až po neúspornú D), ďalej o objeme priestoru rúry v litroch a napokon o spotrebe energie na jeden cyklus pri pečení s horným a spodným ohrevom alebo pri teplovzdušnom pečení s ventilátorom.
Správna veľkosť a tvar
Oplatí sa vybrať rúru s veľkým objemom, do ktorej sa bez problémov zmestí aj celá hus. Tie najväčšie na trhu majú využiteľný vnútorný objem 77 l. Patria k nim aj rúry tradičnej českej značky MORA s patentovaným klenutým stropom inšpirovaným starými kamennými pecami. Tento osvedčený tvar nie je náhodný: umožňuje totiž dokonalé prúdenie vzduchu okolo pokrmu a jeho naozaj rovnomerné prepečenie.
Dajte pozor na výkon, ale aj úspory
Ak máte radi viac ako len zapekanie jedla z jedného hrnca, mali by ste si starostlivo vybrať, aby vaša rúra mala nadštandardný teplotný rozsah, ale zároveň bola úsporná. „Nové rúry MORA sú veľmi dobre technicky riešené. Majú mimoriadne výkonné výhrevné telesá a umožňujú plynulé nastavenie teploty s presnosťou na jeden stupeň, a to v závislosti od modelu od 30 °C, resp. 50 °C do 300 °C. Zvládnu tak všetko od šetrného rozmrazovania až po prípravu domáceho chleba a dokonca aj pravej pizze. Predhrievanie je tiež jedno z najrýchlejších na trhu – dosiahnutie teploty 200˚C trvá len 5 minút. Vďaka špičkovému konštrukčnému riešeniu a robustnej izolácii sú však aj mimoriadne úsporné,“ vysvetľuje Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA.
Podľa Jany Neuszerovej prešiel inováciou nielen patentovaný vnútorný klenutý tvar, ale aj konštrukcia výhrevných telies so zvýšeným výkonom a tiež umiestnenie ventilačných otvorov. Okrem toho má vnútro rúry kvalitný, trikrát smaltovaný povrch, ktorý podporuje tepelnú reflexiu a poskytuje dodatočnú izoláciu. Toto riešenie spolu s vysokokvalitnou izoláciou rúry a niekoľkými sklami v dvierkach zaraďuje nové rúry do veľmi úspornej triedy A+.
Zbytočným otváraním dvierok škodíte jedlu aj peňaženke
Aj keď je lákavé sledovať svoje dielo, pokúste sa odolať otváraniu dvierok. Spôsobuje totiž pokles teploty vnútri rúry minimálne o 20 %, čo si vyžiada zbytočnú energiu navyše na obnovenie nastavenej teploty, ale bohužiaľ aj zhoršenie výsledku pečenia. Skúsení kuchári vedia, že výkyvy teploty sú obzvlášť zlé pre kysnuté cesto alebo dezerty so snehom a inými kypridlami, ktoré nenávratne strácajú svoju nadýchanosť a vláčnosť. Preto majú rúry MORA extra veľký priezor v dvierkach a dokonca dvojité osvetlenie vnútorného priestoru. Proces pečenia tak môžete sledovať zvonku bez zbytočného otvárania dvierok.
Držte krok s dobou, pečte ako šéfkuchár
Vaša nová rúra by mala mať aj ďalšie vymoženosti, ktoré vám pootvoria dvierka k netušeným kulinárskym obzorom a zdravej príprave nekonečného množstva dobrôt.
S funkciou pary môžete vyčarovať úžasne nadýchané pečivo, chrumkavú zeleninu a šťavnaté mäso a ryby. „Stačí naliať 2 dcl vody do plytkého plechu umiestneného na spodnej úrovni a spustiť jeden z programov, ktorý umožňuje pečenie s extra parou. Programy využívajú špecifický algoritmus pulzného ohrevu, ktorý pomáha rovnomerne uvoľňovať paru počas pečenia,“ vysvetľuje Jana Neuszerová. Je to teda niečo celkom odlišné, než len pridať do rúry k pečenému pokrmu nádobu s vodou.
Vaše kuchárske obzory sa rozšíria aj vďaka špeciálnym funkciám na zdravé fritovanie bez tuku ako v teplovzdušnej fritéze. A keď nebudete vedieť, čo a ako pripraviť, pomôže vám niektorý z automatických programov vrátane pečenia mrazených jedál bez rozmrazovania. Pri príprave pochúťok, ako je rozbif alebo steak, vám k dokonalosti pomôže termosonda.
Dokonalosť v dvoch krokoch
Ak ste v kuchyni skúsený matador, bude sa vám hodiť možnosť nastaviť si všetko presne podľa svojich skúseností s presnosťou na jeden stupeň. Dokonca v dvoch krokoch – je to novinka; dvojfázové pečenie. Na začiatku nastavíte teplotu a čas v dvoch krokoch prípravy a rúra bude postupovať presne podľa vašich predstáv. Tento postup využijete napríklad pri pečení s gratinovaním pre dokonale chrumkavý, zapečený povrch.
S modernou rúrou toho zvládnete ešte viac – môžete napríklad sušiť huby, pripravovať domáci jogurt a nahradí vám aj pomalý hrniec na dlhú prípravu pokrmov pri nízkej teplote. A dokonca dokáže ohriať aj taniere, aby bolo servírovanie jedla vašim blízkym skutočne dokonalé.
Nezabudnite na jednoduché čistenie
Každé jedlo zanecháva vo vnútri rúry stopy – fŕkance, pripálené kúsky jedla alebo mastné škvrny. Tie sú nielen neestetické, ale aj znižujú účinnosť rúry, čo je neúsporné. Automatické čistiace programy ušetria naozaj veľa práce. V závislosti od modelu sú napríklad rúry MORA vybavené najúčinnejším pyrolitickým čistením, ekologickým čistením EcoClean pomocou pary alebo katalytickým krytom ventilátora.
Tip na praktickú a úspornú rúru
Extra veľká 77 l kombinovaná rúra MORA VTCS 777 BX v robustnej nerezovej úprave vám okrem tradičného pečenia otvorí dvere aj k mnohým ďalším moderným možnostiam prípravy pokrmov. Disponuje funkciou pary, a preto ponúka perfektné výsledky nielen pri pečení pečiva, ale aj pri zdravej a chutnej príprave mäsa, rýb a zeleninových pokrmov. Inteligentná rúra má tiež teplotnú sondu a 22 automatických programov pečenia vrátane programov na prípravu dezertov, chleba, hydiny, pomalého pečenia pri nízkej teplote alebo dokonca pravej pizze. Stačí vybrať len typ jedla a jeho hmotnosť a rúra zvolí správnu teplotu v úctyhodnom rozsahu 30–300 °C, ako aj správny typ ohrevu, čas prípravy a dokonca navrhne aj odporúčané umiestnenie v rúre. K dispozícii je aj funkcia pre zdravé teplovzdušné fritovanie bez tuku; ak pridáte paru, povrch bude chrumkavejší. Aj zložitejšie pokrmy ľahko pripravíte pomocou pečenia krok za krokom, pri ktorom na začiatku všetko nastavíte a rúra sa postará o zvyšok. Veľkorysý vnútorný priestor rúry je klenutý ako v tradičných kamenných peciach, čo zaručuje dokonale rovnomerné pečenie aj objemných jedál. Jednoduché čistenie rúry uľahčuje parná funkcia EcoClean na odstránenie väčších nečistôt a priebežné katalytické čistenie ventilátora, ktorý sa sám spustí, keď rúra dosiahne teplotu aspoň 85 °C. Rúra spadá do úspornej energetickej triedy A+. Jej cena je 429 EUR.
www.mora.sk