Konečne je tu obdobie s bohatým výberom čerstvej zeleniny aj ovocia. Zájdite na trh, nebudete si vedieť vybrať. Nenakupujte si však na týždeň do zásoby, stačí na dva-tri dni, aby ste mali plody čo najčerstvejšie. Dlhším skladovaním strácajú obsah zdravých látok, chuť a môžu sa v nich začať tvoriť plesne. Základ vášho jedálneho lístka by mala tvoriť hlavne čerstvá zelenina, ovocie, mliečne výrobky, chudé mäso, ryby, vajíčka a v menšom množstve celozrnné pečivo či cestoviny. Už po dvoch dňoch diéty pôjde vaša hmotnosť dolu. Po týždni môžete mať o tri až štyri kilá menej.
Čo si môžete dať?
- akúkoľvek čerstvú zeleninu a zeleninové šťavy
- jednu 120-gramovú porciu ovocia okrem banánov a hrozna
- nízkotučné mliečne a kyslomliečne výrobky
- maximálne 100 gramov uvarených strukovín denne
- chudú šunku s obsahom mäsa aspoň 90 percent
- morčacie alebo kuracie prsia, ryby
- dva kúsky celozrnného chleba alebo dve malé celozrnné pečivá denne
- jedno celé vajíčko denne
- cereálnu ryžu a kus-kus – porcia by nemala mat viac ako 100 gramov
- lyžička medu denne
- dve lyžice kvalitného rastlinného oleja denne
- opatrne s dochucovaním, šaláty veľmi nesoľte a nepoužívajte ani hotové dresingy
1.Deň
Raňajky: plátok celozrnného chleba, dva plátky chudej šunky, paradajka, uhorka
Desiata: jedno väčšie jablko
Obed: šalát z mladého špenátu, ľadového šalátu, bielej reďkovky a cíceru, ochutený dresingom z lyžice oleja, nasekaného kôpru alebo petržlenovej vňate, lyžička citrónovej šťavy a kvapka medu
Olovrant: 50 gramov tvrdého nízkotučného syra, reďkovky
Večera: vajíčko natvrdo, šalát z mladého zeleru a mladej mrkvy, doplnený lyžicou nízkotučného bieleho jogurtu, so štipkou soli a čerstvého mletého čierneho korenia
2.Deň
Raňajky: 100 gramov čerstvých jahôd s nízkotučným bielym jogurtom a lyžičkou medu
Desiata: hrnček nízkotučného acidofilného alebo kefírového mlieka, celozrnná žemľa
Obed: šalát z celozrnnej ryže s čerstvou alebo dusenou zeleninou
Olovrant: 50 gramov chudej šunky, čerstvá zelenina
Večera: grilované kuracie prsia, hlávkový šalát
3.Deň
Raňajky: malá grahamová žemľa, dva plátky nízkotučného tvrdého syra, paprika
Desiata: jeden pomaranč
Obed: grécky šalát
Olovrant: 50 gramov nízkotučného tvarohu s bylinkami, stonkový zeler
Večera: šalát z čerstvej zeleniny s malou konzervou tuniaka vo vlastnej šťave
Zaujala Vás šalátová diéta? Máte s ňou nejaké skúsenosti? Nechajte nám komentár pod článkom a nezabudnite že už o týždeň Vám predstavíme ďalšiu zeleninovú diétu!
