04. 2024 Kurací vývar je vlastne prírodná medicína. A práve teraz, keď vonku zažívame teplotné výkyvy, sa nášmu organizmu taká dávka zdravej polievky bude hodiť. My sme pre vás pripravili kurací vývar s celestínskymi rezancami, ktoré urobia z polievky hravo hlavný chod. Celozrnné palacinky pokrájané na rezance vašu podávanú polievku tiež dokonale skrášlia.
Množstvo: 2 litre vývaru
Príprava: 30 minút
Varenie: 3–4 hodiny
Náročnosť: Náročné
Pripravte si: na kurací vývar:
skelet, 2 stehná a 4 krídla z kuraťa
2 mrkvy
1 koreňový petržlen
0,5 buľvy zeleru
2,5 litra vody
1 cibuľu
5 guliek celého korenia
3 guľky nového korenia
2 bobkové listy
soľ a čierne korenie
na celestínske rezance:
80 g celozrnnej špaldovej múky
130 ml mlieka
1 vajce
štipku strúhaného muškátového orieška
soľ
Ako postupovať?
Kuracie kusy opláchnite a vložte do hrnca. Do hrnca nalejte 2 litre studenej vody a pridajte korenie. Vodu priveďte do varu, stiahnite teplotu a 2 hodiny nechajte vývar ťahať (nie bublať). Nezabúdajte z vývaru zbierať penu. Po 2 hodinách pridajte do vody k mäsu očistenú zeleninu. Zeleninu stačí nakrájať na väčšie kusy. Cibuľu rozkrojte napoly a nechajte jej šupku pre krásnu farbu vývaru. Za hodinu zlejte vývar cez sito. Použitú zeleninu vyhoďte a chudé mäso z kuracích kusov oberte nabok.
Do čistého vývaru teraz nastrúhajte čerstvú zeleninu – mrkvu s petržlenom a zelerom. Pridajte na kolieska nakrájaný pór. Polievku priveďte do varu a varte do zmäknutia zeleniny. Vďaka nastrúhaným kúskom je už polievka rýchlo hotová. Do polievky pridajte obraté kuracie mäso a dochuťte ju soľou a čiernym korením.
Všetky ingrediencie na celestínske rezance vyšľahajte metličkou na hladkú a riedku zmes. Je to zmes podobná tej na klasické palacinky. Celozrnné palacinky smažte z oboch strán na rozpálenej panvici vymazanej olejom. Hotové celozrnné palacinky zrolujte a nakrájajte na rezance.
Hotovú kuraciu polievku s domácimi celestínskymi rezancami podávajte s petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Tip: Indukčná varná platňa MORA VDIS 658 FF má praktické automatické funkcie – napríklad na dlhé varenie pri nízkej teplote, šetrné rozpúšťanie masla alebo čokolády, udržiavanie hotového pokrmu v teple, grilovanie s presným stupňom prepečenia alebo rýchle varenie veľkého množstva tekutiny. Vďaka účinným osemhranným induktorom je možné pomocou funkcie FlexiZone spájať platničky bez hluchých miest a využívať prakticky celú plochu varného panela. Funkcia MoveZone umožňuje meniť intenzitu ohrevu na spojenej zóne jednoduchým posunutím riadu. Praktická a úsporná varná platňa s presným posuvným dotykovým ovládaním stojí 459 EUR.