Kuchyne boli kedysi skrytými pracovnými priestormi vyhradenými výlučne na varenie, ale dnes sú to miestnosti, v ktorých trávime množstvo času. Nielenže musia ponúkať zariadenia na varenie a prípravu jedla, ktoré vyhovujú všetkým obyvateľom domu, ale  zároveň musia byť aj štýlovými priestormi, v ktorých radi trávime svoj voľný čas. Správne plánovanie kuchyne je kľúčové, ak chcete dosiahnuť dizajn a priestor, ktorý splní všetky vaše očakávania.

Porovnávanie

Skontrolujte, čo funguje a nefunguje vo vašej súčasnej kuchyni a vytvorte si zoznam želaní prvkov, ktoré chcete zahrnúť do svojho vysnívaného dizajnu a tých, ktoré chcete zmeniť. Bude to užitočné, aby ste si ujasnili vašu predstavu o novej kuchyni.

Naozaj sa zamyslite nad tým, čo vám na vašej súčasnej kuchyni lezie na nervy, prečo veci nie sú úplne také, ako by sa vám páčili a tiež zvážte, či dizajn vyhovuje tomu, ako ju každý deň používate. Plánovanie kuchyne vám pomôže vytvoriť priestor, ktorý uspokojí vašu predstavu o novej kuchyni.

Meranie

Ako zmeriam svoju kuchyňu? Zmapujte svoje súčasné usporiadanie kuchyne (alebo prázdnu kuchyňu, ak plánujete začať od nuly) na milimetrový papier.  Poznamenajte si umiestnenie a veľkosť okien a dverí. Pri meraní okien a dverí by ste mali do merania zahrnúť rám dverí alebo okien. Poznačte si tiež, akým spôsobom sa dvere a okná otvárajú a koľko priestoru budú potrebovať na úplné otvorenie. A potom do tohto pôdorysu zakreslite predstavu usporiadania novej kuchynskej linky a vstavaných spotrebičov.

Podlaha

Existuje niekoľko typov podláh, ktoré by ste mohli zvážiť pre svoju kuchyňu: laminát, umelé drevo, tvrdé drevo, dlaždice alebo vinyl. To, čo si vyberiete, pravdepodobne závisí od vášho rozpočtu. Podlaha vašej kuchyne musí byť odolná proti vode, vlhkosti a škvrnám. Podlaha by mala byť cenovo dostupná, ale nezabúdajte, že keď ste sa pustili do prerábky ,vytvárate si takzvané kuchyne pre život, ktoré by vám mali slúžiť niekoľko desaťročí.

Otvorená kuchyňa

Kuchyne s otvoreným konceptom sú rozšíreným domácim trendom z mnohých vynikajúcich dôvodov. V prvom rade eliminujú bariéru medzi centrálnym obývacím priestorom a priestorom na varenie, vďaka čomu pri varení môžete udržiavať socializáciu so zvyškom rodiny. Plánovanie kuchyne s otvoreným priestorom prispôsobte tak, aby dizajn kuchyne harmonicky fungoval s jedálenským priestorom a obývačkou.

Pracovný trojuholník

Nezabudnite na pracovný trojuholník. Na plánovanie priestoru na prípravu a varenie použite koncepciu návrhu pracovného trojuholníka kuchyne. Tri dôležité body sú chladnička, drez a platňa s pomyselnými čiarami, ktoré vytvárajú trojuholníkový tvar. Tri body by mali byť navzájom dostatočne blízko, aby bola príprava jedla efektívna.

Súvisiace príspevky