S vlastnou udiarňou môžeme údiť celý rok

Väčšina z nás využíva záhradu ako ďalšie miesto, kde trávime čas. Niekto sa stará o záhony, iný má rád kutilstvo, ale všetci si užívame chvíle, kedy sa práca dostane ku koncu a môžeme si užívať chvíle odpočinku a jedlo s rodinou a priateľmi.

Akonáhle to počasie umožní, vytiahneme gril a pripravujeme mäso a zeleninu. Spoločne strávené chvíle pri grile sú samozrejme príjemné, gril preto patrí medzi základné vybavenie. Napriek tomu mnoho majiteľov domov a chát sníva o vlastnej udiarni na záhrade. Stavba svojpomocne môže byť na prvý pohľad finančne výhodnejšia, ale môže nám pridať starosti a prácu, a predovšetkým budeme musieť investovať veľa svojho času. Preto je ľahšie spoľahnúť sa na osvedčené riešenia v podobe drevenej udiarne priamo od výrobcu. V takej udiarni možno údiť teplým dymom z tvrdého dreva alebo pilín, ale aj studeným dymom z údiacej štiepky s pomocou generátora studeného dymu. Udiareň môže byť v prevádzke po celý rok, nie je nutné pri nej stále stáť ako pri grile. Zvoliť môžeme aj elektrickú udiareň s manuálnym alebo digitálnym ovládaním. Vyúdiť možno mäso, ryby, syry, salámy, klobásy, párky a mnoho ďalších potravín, na ktoré máme chuť. Vlastná udiareň naviac umožní experimentovať a skúšať nové korenie aj kombinácie surovín.

Či už sa rozhodneme údiť akúkoľvek potravinu, možnosť ochutnať ju horúcu ihneď po vytiahnutí z udiarne je veľkým lákadlom a taká vôňa sa nedá nahradiť. Údenie je navyše skvelým spôsobom, ako konzervovať potraviny, ktoré tak vydržia dlhšie. Špeciálne pri mäse sa predĺži možnosť jeho uskladnenia až o niekoľko týždňov, pretože čerstvé vydrží len niekoľko dní. Po vyúdení sa ale nemusíme o jeho trvanlivosť báť.

Vlastná udiareň je tiež skvelý spôsob, ako sa stretnúť s priateľmi alebo rodinou aj pri inej činnosti. Pomalý priebeh údenia nám dáva dostatok času, ktorý môžeme stráviť spolu a zároveň všetkých napĺňa očakávaním skvelého a chutného výsledku.

Súvisiace príspevky