Dym je starodávny a rokmi overený spôsob, ako dochutiť všetko, čo varíte. V dávnych dobách sa dym používal na dlhodobé konzervovanie mäsa. V dnešnej dobe ho používame na zvýraznenie jeho chuti. Udiareň umožňuje vytvárať zdravé a vynikajúce výrobky z mäsa, rýb a syra. Môžete vytvárať údené výrobky, ktoré sú trvanlivé, bez konzervantov a s vynikajúcou chuťou. Udiareň vytvára chutné mäso a rôzne druhy drevnej štiepky používané na údenie vytvárajú zvláštne príchute.
Prečo udiareň?
Údený moriak, kuracie mäso a šunka ponúkajú bohatú chuť, ktorú nie je možné replikovať
v rúre alebo na grile. Hĺbka tejto príchute je výsledkom toho, že mäso necháte niekoľko hodín
v uzavretej udiarni. Tieto dobroty si môžete vychutnať v reštaurácii, ale ak máte dom a záhradu, môžete si zaobstarať vlastnú udiareň.
Akú veľkosť vybrať ?
Na občasné údenie mäsa, klobás či syrov vám postačí malá udiareň. Predovšetkým, ak chcete údiť teplým dymom. Malé množstvá sa ľahšie údia, lepšie sa s nimi manipuluje a ľahšie sa skladujú. Pamätajte, že jedlo by sa nemalo dotýkať stien vašej udiarne.
Údenie rýb a mäsa doma je zaujímavou a užitočnou činnosťou. V udiarni si môžete pripraviť vynikajúce jedlá. Ak máte nejaké základné stavebné zručnosti, môžete si udiareň postaviť aj sami doma. Práca je rýchla a nevyžaduje špeciálne zručnosti. Nezabúdajte na to, že udiareň by mala byť postavená v bezpečnej vzdialenosti od vášho rodinného domu alebo od iných budov. Dym z nej by nemal vstupovať do miestností. Pretože s prenosom tehlovej udiarne sa v budúcnosti nepočíta, je potrebné dbať na vytvorenie pevného a stabilného základu. Ak nemáte čas ani trpezlivosť na výrobu vlastnej udiarne, môžete siahnuť po hotovom výrobku. Na trhu nájdete rôzne typy udiarní v rôznych veľkostiach a prevedeniach, takže každý si príde na svoje. Môžete si vybrať záhradnú vonkajšiu udiareň s ohniskom, elektrickú či prenosnú udiareň.