Prečo je obed tak dôležitý

Obed je pre každého veľmi dôležitý, ale je obzvlášť dôležitý pre ľudí, ktorí sú odhodlaní znižovať telesnú hmotnosť, dostať sa do lepšej kondície alebo len zlepšiť kvalitu svojho života. Obed sa má rešpektovať. Napriek tomu, že raňajky sa zvyčajne považujú za najdôležitejšie jedlo dňa, na obed by sa nikdy nemalo zabúdať. Dokonca aj keď si na obed dáte niečo ľahké, vaše telo vám poďakuje za to, že ste mu dali živiny, ktoré potrebuje na to, aby ste normálne fungovali v nasledujúcom dni.

 

Výhody

Jedenie uprostred dňa  niekoľko hodín po raňajkách, znovu energizuje vaše telo a môže zvýšiť hladinu cukru v krvi, keď sa opäť potrebujete koncentrovať. Ak sa cítite pomalí, zjedenie aj malého obeda môže obnoviť vašu energiu a pomôcť vám cítiť sa osviežene a pripravene na ďalších niekoľko hodín. Navyše, obedovanie udržuje váš metabolizmus aktívny, najmä ak máte stredne veľké jedlo a občerstvenie pred a po. Niekedy je ťažké si vždy pripraviť obed doma, najmä keď pracujete. Ak napríklad bývate v hlavnom meste, stačí si pozrieť obedové menu a reštaurácie v Bratislave a vybrať si menu, ktoré vás najviac osloví. Môžete využiť donáškovú službu alebo navštíviť reštauráciu.

 

Pre deti

Obed môže mať ešte väčší význam pre deti v školskom veku ako pre dospelých. Keďže niektoré deti neraňajkujú, obed je jediným jedlom počas času stráveného v škole. Podľa ChoiceUSA.net školský obed tvorí jednu tretinu až polovicu výživového príjmu dieťaťa počas celého dňa a je nevyhnutný na to, aby pomohol deťom uspieť v škole, ako aj úspešne a zdravo sa vyvíjať.

 

Vynechať obed

Je obvyklé, že ľudia vynechávajú obed, najmä ak sa snažia znížiť kalórie, ale je to stratégia, ktorá funguje len zriedka. Podľa informačnej siete o kontrole hmotnosti, ľudia, ktorí pravidelne vynechajú jedlá, majú tendenciu vážiť viac ako ľudia, ktorí jedia malé množstvá počas dňa. Vynechať  obed môže zvýšiť chuť do jedla, čo vám spôsobí prejedanie alebo výber potravín, ktoré majú zlé nutričné hodnoty. V ideálnom prípade by zdravý obed mal ponúknuť rovnováhu medzi piatimi hlavnými potravinovými skupinami: zrná, zelenina, ovocie, chudé bielkoviny a mliečne výrobky.

Súvisiace príspevky