Mrazivé mesiaca na začiatku roka síce ešte nie sú pre začiatok grilovacej sezóny vhodné, pre údenie je to ale naopak. Ideálnym riešením je spojiť oboje.
Len máloktorý kulinársky zážitok dokáže konkurovať vôni a chuti ešte teplých, práve vyúdených klobás a syrov. Aj preto majitelia domov a chát premýšľajú nad obstaraním alebo výstavbou vlastnej udiarne. Snažiť sa zvládnuť ju postaviť svojpomocne nám môže spraviť viac starostí ako úžitku, oveľa lepšie tak je spoľahnúť sa na osvedčené možnosti. Údenie a grilovanie zároveň umožňujú udiarne s grilovacou plochou a regulovanými otvormi na prívod vzduchu. Keď práve nemáte chuť na údené, jednoducho si len sadnete ku grilu. A naopak keď milujete údenú chuť, nemusíte si ju odopierať. Dokonalý pôžitok z údenia vedia zabezpečiť údenárske lupienky z rôznych druhov dreva. Pred použitím sa namočia vo vode a pri grilovaní alebo údení dodávajú pokrmom nezabudnuteľnú dymovú arómu.
Údenie potravín je tiež možnosťou ako potraviny zakonzervovať, a tak predĺžiť ich trvanlivosť. Čerstvé mäso vydrží len pár dní, ale údené mnohonásobne dlhšie. Okrem mäsa môžete skúsiť pripraviť aj vlastné klobásy, párky alebo špekáčiky, obľúbené sú údené ryby a zabudnúť nemožno ani na syry. Tie môžu údením získať typickú dymovú chuť alebo ich môžeme skombinovať s bylinkami či korením. Nebojte sa experimentovať a skúšať, len tak si budete môcť dopriať dokonalé chuťové zážitky a oslniť rodinu a priateľov. Vonkajšie teploty síce ešte nie sú úplne lákavé pre pohodlné posedenie pri grile, ale prikúriť v udiarni a chodiť kontrolovať stav mäsa či syrov možno bez obáv aj v chladnejšom počasí. Okolo je príjemné teplo a môžete tak bez obáv skúšať rôzne recepty. Na začiatok grilovacej sezóny budete skvele pripravení.
Keď máte vlastnú možnosť mäso vyúdiť, máte aj možnosť chodiť kontrolovať a ochutnávať, či už je hotové. A to je zážitok, ktorý u kupovaného údeného nikdy nespoznáte.