Dobré nože a kuchynské náradie sú skvelou súčasťou radosti z varenia. Každý remeselník by povedal, že ten správny nástroj robí polovicu práce za neho a varenie je skutočne zručnosťou, ktorú čoraz viac ľudí doma praktizuje. Či už ste amatér, vášnivý nadšenec varenia alebo profesionálny kuchár – každý potrebuje kvalitné nože.
Napriek popularite súprav kuchynských nožov, ktoré máme doma, sa väčšina práce vykonáva iba pomocou jedného, maximálne dvoch nožov. Pri kúpe by ste sa mali spočiatku sústrediť najmä na nákup jedného kvalitného noža, ktorý sa pohodlne zmestí do vašej ruky a je ľahko použiteľný. Ak je vo vašej kuchyni potrebný iný nôž, môžete si neskôr kúpiť ďalší, viac špecifický a vytvoriť si osobnú súpravu nožov.
Pred nákupom kuchynského noža zvážte nasledujúce skutočnosti:
- Aký nôž chcete mať (berúc do úvahy pripravované jedlá).
- Veľkosť kuchynského noža, aby bolo zabezpečené pohodlné používanie.
- Materiál, z ktorého bude vyrobená čepeľ.
- Koľko peňazí ste pripravení zaplatiť za dobrý nôž.
Návrh a materiál
Základné prevedenie kuchynského noža sa za posledných 10 000 rokov dramaticky nezmenilo, takže nôž zostáva klasický s čepeľou s rukoväťou. V oblasti materiálov (najmä ocele) a ich spracovania sa dosiahol veľký pokrok.
Zapamätajte si, že čím širšia je čepeľ, tým viac je nôž určený na krájanie zeleniny a ovocia. Úzke čepele sú vhodnejšie na rezanie surového mäsa alebo rýb a nie sú vhodné na rýchle rezanie.
Kvalita
Kvalitu a cenu kuchynského noža v súčasnosti určuje kvalita ocele, z ktorej je vyrobený a ako dlho si dokáže nôž zachovať svoju ostrosť a aký náročný je proces ostrenia. Preto je vhodné si k nožom zakúpiť tiež užitočné brusné sady.
Kuchynský nôž je nevyhnutným kuchynským náradím s dvoma hlavnými funkciami: funkčnosťou a ergonómiou. Pri každodenných prácach v kuchyni musí ponúkať pohodlné zaobchádzanie. Okrem schopnosti ostrého rezania je ďalším znakom, ktorý treba brať do úvahy, estetický aspekt.